16.06.2015

Szybka i smaczna przekąska

pesto bazyliowe
Jedną z moich ulubionych kuchni jest kuchnia włoska. Uwielbiam makarony, mięsne sosy i nałogowo wcinam pomidory. Włosi jedzą kalorycznie i bardzo smacznie. Produkty muszą mieć wysoką jakość, zioła powinny być świeże a pomidory najlepszej jakości.
Gdy mam dzień typu "nie mam na nic czasu", a zjadłabym coś dobrego chętnie sięgam po bruschettę inaczej. W tradycyjnej wersji grzanka nie powinna posiadać sera i bazylii, ja dodałam mozzarellę, by danie było bardziej syte, a pesto tylko podkręca smak.

Aby wykonać włoską bruschettę potrzebujemy dobrej jakości chleba, kroimy go w dość grube kromki i wkładamy do pieca. Następnie skrapiamy oliwą i posypujemy solą. Gdy produkty się wchłoną, grzankę nacieramy czosnkiem i dodajemy świeże, pokrojone w kostkę pomidory.

Ja swoją wersję zrobiłam w następujący sposób: bagietkę, kromkę zwykłego chleba bądź ciabattę skrapiamy oliwą z oliwek, dodajemy plaster mozzarelli i wrzucamy do piekarnika na ok 10min w 180 stopniach. Gdy ser się rozpuści, wyciągamy, dodajemy świeżego pomidora i pesto z bazylii. Mniam! Danie szybkie, smaczne, które jest świetną alternatywą dla zwykłych kanapek. Takie grzanki idealnie nadają się na wszelkie domówki, możemy je urozmaicać na różne sposoby.

4 komentarze: