11.01.2015

Tagliatelle w sosie śmietanowo - serowym z kurczakiem

Uwielbiam makarony i nie ma tygodnia bym ich nie jadła. Postanowiłam podzielić się z Wami przepisem błyskawicznym, idealnym, gdy brakuje nam czasu, a obiad zjeść trzeba. Mamy mnóstwo rodzajów makaronu, każdy objada się rurkami, kokardkami, spaghetti, świderkami, ja skusiłam się na tagliatelle. Ten typ makaronu często podawany jest z łososiem i szpinakiem, który uwielbiam. Ja swoje danie przygotowałam na bazie kurczaka.

Do przygotowania potrzebujemy (5 porcji): 500 gram makaronu tagliatelle, 2 piersi kurczaka, kilka plasterków chudego boczku i żółtego sera, śmietany, małej cebuli, oliwy z oliwek, przypraw oraz brokuł.

Na początek cebulę, boczek i kurczaka kroimy w kostkę. Kurczaka przyprawiamy pieprzem ziołowym, świeżo zmielonym pieprzem czarnym oraz solą, odkładamy na chwilę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, gdy zacznie intensywnie pachnieć wrzucamy cebulkę i boczek. Gdy lekko się zeszkli wrzucamy kurczaka. Wstawiamy wodę na makaron (100 gram/ 1 litr) oraz zagotowujemy wodę na brokuł. Gdy kurczak lekko się zarumieni pomału wlewamy śmietanę, tak by nam się nie zważyła, wcześniej powinniśmy ją lekko ogrzać. W chwili, gdy śmietana połączy się z kurczakiem dodajemy starty żółty ser. Mieszamy, pilnując by śmietana się nie zagotowała. Podajemy z makaronem tagliatelle i ugotowanym al dente brokułem.

Smacznie i szybko!
tagliatelle z kurczakiem



1 komentarz: