08.05.2015

Warzywa zapiekane pod beszamelem

warzywa zapiekane pod beszamelem
Gdy tylko robi się cieplej, chętnie sięgam po warzywne dania. Nie mam ochoty na kotlety, panierki czy mięsne sosy. Co nie zmienia faktu, że grillowanie jest moją ulubioną wiosenną aktywnością.
Warzywa uwielbiam pod każdą postacią, chętnie zjem surowe, gotowane oraz zapiekane. Właśnie te ostatnie przygotowałam dziś na późny obiad. 

Ja do swojej zapiekanki użyłam świeżego brokuła oraz wiosennej, mrożonej mieszanki jarzyn. Wszystkie składniki zależą tylko od was. Świetnie sprawdziłaby się także cukinia czy pomidorki koktajlowe. 

Do przygotowania beszamelu potrzebujemy: 
  • 1/4 kostki masła
  • 2 szklanki zimnego mleka
  • 2 łyżki mąki
  • gałka muszkatołowa, pieprz, sól, odrobinę soku z cytryny
Rozpuszczamy masło na małym ogniu, pilnując by się nie przypaliło. Gdy już całe się rozpuści, dodajemy mąkę, ciągle mieszając. Musimy uważać by nie zrobiła nam się zasmażka. Ja do mieszania używam trzepaczki do jajek. Gdy składniki się połączą,wlewamy zimne mleko, ciągle mieszając. Gotujemy, aż sos zgęstnieje, dodajemy przyprawy i gotowe.

Ugotowane warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, zlewamy sosem, dodajemy świeżego koperku i wkładamy do piekarnika na ok 15min - 180 stopni. Możecie dodać żółty ser lub mozzarellę.

Pamiętajcie by nie gotować warzyw na zbyt miękko, ponieważ rozpadną nam się w piekarniku!

Zapiekanka warzywna świetnie sprawdza się jako samodzielne danie, jak i dodatek do dań mięsnych. Polecam, jest pyszna, pożywna i całkiem zdrowa.
brokuły z sosem beszamelowym
mrożone warzywa
warzywa z beszamelem
brokuły pod beszamelem

4 komentarze:

  1. Mniam :) teraz tylko czekać aż mrożone warzywa będzie można zamienić na świeże :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pyszności, bardzo lubię warzywa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie! :) Jutro prawdopodobnie zrobię sobie taki obiad :)

    Pozdrawiam ciepło
    Karolina z duetu zielonakaruzela.pl

    OdpowiedzUsuń